torsdag 21 februari 2013

Förkylt

Vad ska man göra när barnen är så där förfärligt februarisnoriga? Egentligen vill man bara ut i skidspåret (vi har massor av snö, tre minusgrader och sol här idag) och ha sportlov på allvar, men med den hosta de har är det inget alternativ. Istället blir det till att pyssla inomhus. Sist de var sjuka bakade vi en massa bullar och fyllde frysen med, och de är till glädje varenda gång vi behöver matsäck till någon utflykt. Men idag hade vi ju redan bullar, så då grävde jag lite djupare i frysen och hittade rabarber och jordgubbar som jag nitiskt hade lagrat där i somras. Och av det kan man ju göra saft!
Nykokt jordgubbs- och rabarbersaft

Varm saft är bra för hostiga halsar; det lenar och sockret i saften löser upp slemmet. Och kanske finns det kvar nån stackars c-vitamin i rabarbern också.... Annars är mitt bästa hosttips lök:
- man kan skära den i några slarviga bitar/skivor och ställa fatet under barnens sängar så gör det där som man gråter av när man hackar löken att deras slemhinnor håller sig fuktiga, vilket hjälper mot rethosta (dock inte mot slemhosta).
- man kan hacka löken och hälla kokande vatten (och kanske lite timjan) på och andas in ångan.
- Man kan ta oleum basileum, en liten flaska med essens som man köper på apoteket och droppa några droppar i en skål med hett vatten, och antingen andas in ångan direkt eller ställa skålen i sovrummet - det rensar täppta näsor.
- Man kan göra te genom att hälla hett vatten över lite anis och fänkålsfrön, låt dra ett par minuter och sila av. Servera med en sked honung, det lenar onda halsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar