måndag 5 augusti 2013

Kryddlandet

I juni var kryddlandet fortfarande lite experimentellt men en månad senare var det rejäl fart på det! Och nu är det helt övervuxet.

 Kryddlandet i juni

Kryddlandet i juli 


 Kryddlandet i augusti

Persilja och koriander självsår så tjusigt att jag räknar med att de kommer tillbaka av sig själva nästa sommar, och gräslök, mynta och timjan övervintrar förhoppningsvis. Det som kommer att behöva fyllas på är dill - men jag har ju, ähum, möjligheter att ta ta frön från årets sådd - basilika, och rosmarin, som jag misslyckades med att fröså i år. Men kanske mår de bättre av att få växa i varsin kruka brevid landet nästa år? Det blev ju lite trängre än vad jag hade förutsett!

4 kommentarer:

 1. Underbart! Vår dill och persilja försöker ta över hela landet.. :)

  SvaraRadera
 2. Vad mycket dill du fick. Jag vet inte varför men jag kanske fick max 10 dillfrön att ta sig. Dill vill man ju gärna ha mycket för att det krävs en del för att det ska smaka något tycker jag. Vad har du för jord till dill? Jag har läst att den är lite känslig när det gäller det.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har samma jord som till allting annat.... dvs påsjord och påskogödsel första året, utspädd med lite kompostjord eller stallgödsel efter hand som jag får tillgång till sånt. I kryddlandet, som är nytt för i år, är det nog mest påsjord och gammal trädgårdskompost.

  SvaraRadera
 4. Basilika brukar kunna vara känslig för temperaturväxling. Jag har själv lyckats bäst när jag har dem i en "kruka". De gillar ju inte att bli torra heller. Jag brukar använda mig av samma tips som jag fått till tomater och det verkar passa basilika också om värmen är där. Det är att ta en murarhink, ungefär fem cm från botten göra en rad hål runt krukan. Fyll krukan med lecakulor upp till hålen, lägg på en bit markduk elller motsvarande och fyll sedan på med jord. Och vips har du en självvattnande kruka och tomater eller basilika behöver inte bli torra i första taget. OK inte så snyggt, men har man ont av det kan man kanske dölja hinken med något.

  Rosmarin brukar trivas i jorden, men jag har övergått till att ha dem i en kruka. De måste ändå upp över vintern för de klarar inte en vinter ute. Ibland lyckas jag övervintra den i källaren ibland inte.

  SvaraRadera