tisdag 26 juni 2012

Kvinnorna och kapitalismenMiljöskurk


Kvinnors kroppar är fantastiska mjölkkor. Inte bara i den omedelbara, amningsrelaterade, bemärkelsen, utan också i mer figurativt, ekonomiskt, avseende. T ex har de flesta av oss mens varje månad, och konsumerar mängder av mensskydd. Dessa är inte bara fasansfullt dyra för den enskilda kvinnan, utan också ett grandiost slöseri med jordens resurser. Bara föreställ dig hur många bindor och tamponger du använder per mens, och hur många gånger i ditt liv du har mens... det blir rätt mycket sopor av det.

Själv har jag övergått till en m-kopp, en silikonkopp som man samlar upp mensen i, tömmer, tvättar ur och återanvänder. I typ 10 år! Har man extremt riklig mens kan man behöva komplettera den med en binda på nätterna, men då går det ändå åt betydligt färre sådana än utan m-koppen. Den variant jag använder heter diva cup men det finns flera olika (t ex här på svenska), och man kan beställa dem på nätet. Den är billigare, bekvämare och diskretare är konventionella mensskydd och framför allt är den ohyggligt mycket mer miljövänlig därför att den tillverkas en gång och sedan används i åratal. Den har alltså kapacitet att reducera varje enskild kvinnas ekologiska fotavtryck med mängder av sopor!

Diskret m-kopp i stilig påse

Varför hör man då inte talas om den här lilla prylen oftare? Varför säljs den inte i stor stil på vartenda apotek? Jo, givetsvis för att inga pengar finns att tjäna på att vi drar ner på vår konsumtion av förbrukningsartiklar såsom mensskydd. Det är dåligt för företagen som säljer mensskydd om vi köper m-koppar istället för bindor och tamponger, eftersom marknaden för menskoppar faktiskt kan mättas; när alla som behöver en menskopp har en så behövs det bara tillverkas ganska få nya (till kvinnor som ändrar storlek, gör menskoppsdebut eller sliter ut sin gamla). Jämför det med evighetsmarknaden för bindor och tamponger.

Faktum är att bara att använda en m-kopp och sprida budskapet om den till sina vänner är en minirevolution mot vår slösaktiga världsordning. Gör det du med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar