lördag 18 maj 2013

Pallkragar

Ett önskemål från min önskelista för 2013 har jag redan uppfyllt: pallkragar!  

Jag fyndade 9 st i tre olika storlekar på blocket.se och så firade jag och barnen min födelsedag med att åka och hämta dem. Den här är udda och får därför bli vårt nya kryddland. Fotot är lite gammalt så det syns inte att det redan är ett halv-funktionellt kryddland. Vi har fyllt kragen med kompostjord och lite påsjord, och ställt dit en tuva gräslök och förra årets timjan och mynta, som verkar ha övervintrat. Dessutom har vi sått fröna av dill och koriander som vi skördade förra året. Hoppas de kommer upp! Persiljefrön hade vi inga kvar, när det kom till kritan, men jag hittade massor av späda små persiljeplantor i förra årets kryddträdgård och ställde dit. Hoppas de klarar flytten!

 Några fler pallkragar blir det, men det är inte helt färdigt än, trots att vi har jobbat hela dagen med det. Det är mest påsjord i dem men grannen hade fått en laddning brunnen gödsel av en bonde, och de kunde inte använda upp allt själva, så vi har fyllt på med en del sånt i både i odlingskragarna och i blomsterrabatterna också. Och de hade fortfarande mycket för mycket, så jag kommer nog att köra nån skottkärra till imorgon - det kommer nog till pass när tomaterna ska planteras om!

I lådan längst till vänster ska pumporna bo. Vi började alldeles för tidigt med dem i år och har redan tagit död på en uppsättning.... Men nu har vi två stadiga exemplar som står i varsin kruka i fönstret och väntar på att få avhärdas och på att frostrisken ska vara över. I pallkragen i mitten har vi redan planterat schalottenlök, morötter och gul lök och tittar man noga så har det kommit upp av allt också. I den stora pallkragen längst till höger finns det inget alls ännu, men jag har lagt potatis att förgro, och så har jag planerat att få plats med några rödbetor, blomkål och kålrabbi också.


I det stora odlingslandet från förra året växer det vitlök, som jag planterade i september, och så har vi spritt ut jordgubbsplantorna lite för de var på tok för trångbodda förra året. Spenat, rädisor och plocksallad har redan börjat komma upp, och så har vi purjolök, brytbönor och sockerärter som än så länge inte syns till. Jag tänker att gurka och squash (vi har småplantor inne) ska får komma ut dit också, men de får vänta tills frostrisken är över och tills vi har börjat skörda av spenat, rädisor och sallad så att de får lite plats.


Till sist har barnen fått varsin halvkrage att odla i. Deras spenat växer mycket bättre än min!

Jag har jobbat en del med blomsterrabatterna också det senaste. Förra året tyckte jag att blommor var tråkiga - de går ju inte att äta! Men jag har börjat omvärdera det, för man blir ju faktiskt väldigt glad av blommor, och de bidrar ju till matodlingen genom att dra hit bin och humlor. Dessutom har vi ju flera rabatter som inte går att använda till grönsaksodling, så då får jag inte heller känslan av att det är slöseri med plats att odla blommor. Jag har solrosor (som barnen har sått knytnävsvis av) överallt efter att ha spritt ut dem lite, rosor, tulpaner, riddarsporrar och penséer i en salig röra. Och så har jag sått luktärter och flyttat omkring lavendel och höstanemoner som har spritt sig ut i gräsmattan och trädgårdsgången. Dessutom har jag petat ned tagetes lite här och var i odlingarna i hopp om att det ska bidra till god grönsakshälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar