lördag 22 september 2012

Snällt lördagsgodis?

Idag är det lördag. Då föreskriver gammal svensk tradition att man ska äta lördagsgodis. Tyvärr finns det ju få saker som är lika äckliga som lördagsgodiset i en genomsnittlig svensk mataffär, så i vår familj brukar vi oftast hoppa över det där. Men idag tänkte jag utnyttja tillfället att prova lite fräschare lördagsgodis - eller i alla fall godis som marknadsförs som lite fräschare...


Lakritsen från Ekorren får godkänt på innehållsförteckningen. Den innehåller:
rörsockermelass (eko)
vetemjöl (eko)
vetesirap (eko)
lakritspulver (eko), från Italien
glycerin
salt
"naturligt smakämne från ekologisk anisolja"
solrosolja (eko)
bivax (eko).
Dock får den inte godkänt på smaken. Står det lakrits på påsen så förväntar jag mig SALT-lakrits, och är det i själva verket sötlakrits som gäller så bör man skriva ut det (så att jag slipper köpa eländet). Så tummen ned för smaken även om ambitionen var god. Köp dem inte. Om du inte råkar gilla sötlakrits. För det måste ju uppenbarligen finnas någon som gör det?

De sura mössen från Aroma var inte ekomärkta, däremot rättvisemärkta. De var goda, men inte så värst fräscha innehållsmässigt. På påsen står det stolt att de är rättvisa och fria från konserveringsmedel, samt att färgämnena kommer från naturen. Innehållsförteckningen säger:
socker (fair trade)
glukossirap (vilket är samma sak som vetesirap ovan, bara att den kan komma från t ex majs istället)
vatten
gelatin (framställs oftast från fläsksvål även om det finns vetagarisk)
syra (citron- och äppel-)
aromämnen
färgämnen (E100, E120, E141)

En liten googling visar att E100 är kurkumin, en av tre källor till gurkmejans gula färg.
E120 är, enligt Wikipedia i och för sig, karminsyra, dvs det röda färgämne som utvinns ur krossade kochenillsköldlöss. Och det är ju för all del naturligt, men kanske inte så värst fräscht?
E141 är klorofyllinkopparkomplex, som utvinns ur gräs och gröna blad och ger en grön färg. De sura råttorna är gröna, men man kan använda samma ämne till blåsvart färg, om man fepplar lite med den kemiska sammansättningen.

Köp inte råttorna heller. Och om du gör det, peta åtminstone bort de röda; E120 har satts i samband med hyperaktivitet hos barn. Gör strövargodis istället. Det är också gott och onyttigt, men du har åtminstone kontroll över vad du stoppar i det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar